Kúpime si zdravie v tabletkách ?

03.08.2010 11:10

Znie to síce ako rúhanie, ale opäť padá jedna fáma. Všemocné vitamíny odchádzajú z piedestálu. Najnovšie vedecké výskumy ukazujú výrazný vzťah medzi nádorovými ochoreniami a nadmerným užívaním vitamínov. Vážení, vraciame sa k šalátom, mrkvičke a kapuste. Tí rozumní nikdy neopustili cestu prirodzených zdrojov vitamínov.
Od čias prikladania pijavíc, púšťania žilou cez objav penicilínu neurobil v medicíne nijaký liek takú závratnú kariéru ako vitamíny. Elixír mladosti, liek na lepší život, chudnutie, peknú pokožku, pomocník v boji s obezitou, kráľ prevencie. Pcháme ich aj deťom v regeneračných nápojoch a cukríkoch. Ešte pred desiatimi rokmi patrili k zriedkavostiam ľudia ako Linus Pauling, laureát Nobelovej ceny za chémiu, ktorí hltali niekoľko balíčkov vitamínu C denne. Pauling zomrel vo veku 93 rokov na rakovinu. Ale čoraz viac odborníkov tvrdí, že keby nehltal vitamíny, dožil by sa stovky a určite by sa vyhol aj nádoru.
Je pravda, že vitamíny nás chránia pred rôznymi chorobami, ale ich nadmerné množstvo nám vôbec nezaručí dlhovekosť. Práve naopak, môže nám uškodiť. V Paríži boli predstavené najnovšie výsledky výskumov, v ktorých testovaní užívali vitamíny vitamíny a minerály vyhlásené za tabletky zdravia. Poukazujú na pochybný alebo dokonca škodlivý vplyv nadmerného množstva vitamínov na náš organizmus.

Z 80-tisíc ochotných vybrali vyše 13-tisíc-polovicu žien a polovicu mužov. Všetkých rozdelili na dve skupiny :jedna mala užívať vitamínovo-minerálnu tabletku a druhá kapsulku s placebom. Celých osem rokov užívali Francúzi tajomné tabletky. Každý mesiac ich dôkladne vyšetril lekár a odobral im krv na analýzu. Vedci sa chceli dozvedieť, či niektoré vitamíny a minerály –nazývané antioxidanty –chránia pred chorobami srdca a nádormi. V účinných látkach sa nachádzali betakarotén vitamíny C a E, ako aj zinok a selén. Vedci z Fínska a USA si zobrali pod lupu vitamíny, ktoré údajne chránia organizmus pred účinkami nikotínu. Testy s takmer 40-tisícami fajčiarov dokázali, že zvýšenie dávok betakaroténu, vitamínu A či tokoferolu vôbec nechránie dýchacie cesty ľudí vdychujúcich cigaretový dym ani pred infarktom ani srdcovo-cievnymi ochoreniami.

No lekári aj ďalej nabádali k užívaniu vitamínov a vitamínové preparáty aj naďalej ostali v Európe a Amerike najviac kupovanými liekmi bez receptov. Na ďalšom výskume HPS(Heart Protection Study), sa zúčastnilo10-tisíc ľudí. Všetci užívali antioxidačný koktail. HPS dokázala, že napriek všeobecne rozšírenému názoru užívanie vitamínov E a C a betakaroténu takisto nechráni pred chorobami nedokrvenia srdca, infarktom ani porážkou. Počet úmrtí v oboch skupinách –rovnako tej, ktorá užívala vitamíny,ako aj tej, ktorá dostávala placebo –bol rovnaký.
Je to jasné
Ešte sa objavili výsledky francúzskeho výskumu. Vysvitlo, že hltanie vitamínového koktailu –dokonca aj takého, v ktorom sa okrem doteraz skúmaných antioxidantov a vitamínov C, E a betakaroténu nachádzali aj zinok a selén –nechráni pred chorobami srdca a celkom určite vám nepredĺži život. Takže, ak nemáte drahé vitamínové preparáty a doktor vám ich nepredpíše, nezúfajte, to iba  chráni vaše zdravie.