FENG ŠUI PRINÁŠA SÚLAD DO NÁŠHO DOMOVA

08.07.2010 16:22

Verte alebo nie, každý z nás môže svoj život zmeniť k lepšiemu. Napríklad aj tak, že namaľuje podĺa feng šui steny, medzi ktorými sa väčšinu života pohybuje, vhodnými farbami. Farby a farebné akcenty totiž môžu vhodne povzbudiť alebo pribrzdiť životodarnú energiu chi, ktorá nás udržiava v emocionálnej a psychickej rovnováhe. Tá istá farba môže niekomu dávať radosť a šťastie, iného môže dráždiť, či dokonca spôsobovať depresie. To všetko závisí na individuálnej skúsenosti človeka, ale aj na kultúre, ku ktorej patrí. Veď napríklad u nás sa nevesty obliekajú do bielych šiat, čo symbolizuje čistotu a nevinnosť, ale v Indii a Číne je táto farba symbolom smútku. V Číne je žltá farbou cisárov, ale na Západe je to inak. Vo všetkých kultúrach však zelená znamená harmóniu a zdravie a modrá súvisí s vodou. Čierna, ktorá je spojená so smrťou, v západnej tradícii nie je obľúbenou farbou. Na druhej strane prezentuje prvok vody, čo z hľadiska feng šui znamená peniaze.

Pre čínske umenie feng šui je najdôležitejší obsah prvkov jin a jang vo farbách a ich prepojenie s piatimi prvkami(kovu, dreva, vody, ohňa a zeme), ako aj s teóriou piatich smerov(východu, západu, juhu, severu a stredu). V čínskej tradícii všetky farby majú aspekt jin/jang.
Jasné, svetlé, dynamické, ako žltá, pomarančová, červená a biela sú jang.
Hlbšie, tmavšie, ako zelená, modrá, hnedá, čierna –reprezentujú jin. Farby však môžu obsahovať aj oba aspekty naraz. Modrá je zásadne jin, ale ak sa prizrieme kráľovskej belasej, je to už farba, ktorá súvisí s jang.
Aká miestnosť, taká farba
Pri zariaďovaní jednotlivých miestností domu či bytu by sme mali vziať do úvahy, že vo feng šui päť farieb súvisí s piatimi prvkami. Vybavenie danej miestnosti záleží od jej určenia. Použitie vhodnej farby energiu chi posilní, ,,praje ´´tomu, čo v nej máme robiť. Belasá a čierna sú farbami vody;purpurová, pomarančová a červená patria prvku ohňa;hnedá a žltá prvku zemi;zelená prvku dreva;biela, strieborná, zlatá, medená a mosadzná sú farbami kovu. Niektoré farby môžu zodpovedať niekoľkým prvkom, napríklad tmavý odtieň sivej súvisí s vodou, ale svetlosivá patrí prvku kovu.
Ak chcete, aby vám to, čo sa učíte, dobre,,vošlo do hlavy´´v izbe umiestnenej v severovýchodnej časti domu či bytu, zariaďte ju farbami, ktoré súvisia so zemou –čiže žltou alebo hnedou. Treba však vedieť, že jednotlivé farby súvisiace s piatimi prvkami nevyžarujú takú silnú energiu ako samotné prvky. Preto je lepšie, ak máme doma nejaký prvok vody, napríklad akvárium ako jeho reprezentant v podobe modrej farby. Každý človek je spojený s niektorým z prvkov prostredníctvom roku svojho narodenia. Farby zodpovedajúce vášmu prvku a doplňujúce ho sú pre vás najlepšie. Ak ste sa napríklad narodili v roku ohňa, sú pre vás vhodnými farbami pomarančová, červená, purpurová. Musíte sa však vystríhať čiernej, lebo je to prvok vody, ktorá predsa hasí oheň. Farby nielenže menia prietok oslobodzujúcej energie chi v našom byte, ale ovplyvňujú aj našu psychiku. Preto keď zariaďujeme dom či byt, vyberajme si také, ktoré máme radi a kombinujme s tými, ktoré sú podľa feng šui pre nás najvhodnejšie. Ak napríklad máte radi žltú a práve ste si kúpili žltú posteľ, prikryte ju dekou farby teplého zlata. Ak je vaša jedáleň preplnená modrou, pridajte jej energie jang –postavte na stôl vázu s bielymi kvetmi alebo strieborné sviečky.
Všetky miestnosti vo farbách jin(tmavých)vás môžu uviesť do depresívnej nálady. Prevaha farieb jang(jasných)môže zasa vyvolať bolesti hlavy.
Pamätajme, že farba pochádzajúca z prirodzeného zdroja je vhodnejšia ako farba z umelého zdroja, lebo vyžaruje silnejšiu energiu chi. Preto namiesto toho, aby ste zavesili na stenu obraz v červených farbách, dajte na stôl kyticu červených tulipánov alebo červené kvety v kvetináči.
 

Význam farieb
 

Červená –oheň –juh
Je to farba dominujúca a stimulujúca, súvisí s chuťou, teplom, s úspechom, ale aj hnevom a hanblivosťou. Najlepšie sa uplatní vo sfére manželstva, slávy, poznania a v jedálňach, kuchyniach, dielňach av detských izbách.
Žltá –zem –juhovýchod a juhozápad
Osvieti a rozvíja intelekt, stimuluje, zlepšuje jasnosť myslenia, dodáva energiu. Súvisí s optimizmom, rozhodovaním, rozvahou, ale aj s preháňaním a prefíkanosťou. Jej oblasťami(sektormi)sú oblasť vedomostí, detí a zväzkov.
Zelená –drevo –východ a juhovýchod
Symbolizuje vzrast, úrodu, harmóniu, slobodu, rovnováhu a optimizmus. Jej negatívnou stránkou je vyvolávanie žiarlivosti, sklon klamať. Je to ideálna farba na zariadenie bohatstva, kúpeľne a kotolne. Nemali by sme ju používať v študovniach, rodinných izbách, miestnostiach určených na zábavu.
Modrá –voda –sever
Upokojuje. Je to farba spojená s duchovnosťou, kontempláciou, tajomstvom. Ale aj s melanchóliou a podozrievavosťou. Jej sektormi sú :oblasť kariéry, zdravia, rodiny a bohatstva. Ako dekoračný prvok je táto farba najvhodnejšia pre kúpeľňu a spálňu.
Purpurová –oheň –juh Spája sa s duchovnosťou a postavením(farba vládcov), súvisí s motiváciou, nadšením, ale aj s násilím. Je to ideálna farba pre sektor slávy, poznania, partnerských vzťahov a spálňu.
Pomarančová –oheň –juh
Je to farba radosti a moci, súvisí s koncentráciou, kreativitou, intelektom, ale aj vzburou. Najvhodnejšia je pre salón, jedáleň, predizbu. Nevhodná je do spálne či malých miestností.
Hnedá –zem –severovýchod a juhozápad
Stabilita, bezpečnosť, elegancia ale aj depresia a starosť. Hnedá je najvhodnejšia v sektore poznania, zväzkov, v štúdiu, nikdy nie v spálni.
Biela –kov –sever a severozápad
Je to symbol čistoty a nevinnosti, čohosi nového, ale aj chladu a stuhlosti. Súvisí so sektorom detí, môžeme ju použiť aj v sektore kariéry v spojení s prvkom vody. Najvhodnejšia je do kúpeľne a kuchyne, nikdy by sme ju nemali použiť v jedálni av detskej izbe.
Čierna –voda –sever
Symbolizuje bohatstvo. Je spojená s tajomnou silou a nezávislosťou. V západnej tradícii reprezentuje smrť, temno a zlo. Najvhodnejšie bude pôsobiť v detailoch v sektoroch rodiny, kariéry a bohatstva. Nepoužite ju v detskej izbe, salóne a štúdiu.
NÁJDI SVOJ ŽIVEL
Spočítajte posledné dve čísla vášho roku narodenia. Ak výsledok predstavuje 10 či viac, odoberte 10. Váš živel zodpovedá číslu, ktoré zostalo.
0…………………….kov
1…………………….kov
2…………………….kov
3…………………….voda
4…………………….drevo
5…………………….drevo
6…………………….oheň
7…………………….oheň
8…………………….zem
9…………………….zem
10……………………kov